Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

Gandhi och Norden 1917-2006

Nu har manus på över 100 A4 sidor leverats till New Delhi med titeln Reclaim Gandhi – Indian-Nordic Encounters 1917 – 2006. I en första upplaga sprids materialet av Vasudhaiva Kutumbakam på India Social Forum som beräknas få 60 000 deltagare och pågår en vecka i mitten av november.

Reclaim Gandhi tar upp de kontakter som uppstod mellan nordiska och indiska folkrörelser när Anne Marie Petersen och Esther Færing besökte Gandhi i hans ashram i januari 1917 med fortsatta kontakter sedan dess. Studien delar in kontakterna och det indiska inflytandet i Norden i fyra perioder. Den första mellan 1917 till 1947 då tiden kännetecknas av praktiskt samarbete för att bygga nationella skolor i Indien och internationellt solidaritetsarbete för Indiens befrielse. Den andra mellan 1948 och 1969 som kännetecknas av en framväxande internationell solidaritets- och fredsrörelse med fyra indiska impulser; stora bojkotter, marscher kombinerade med civil olydnadsaktioner, icke-våldsingripande i konflikter och massaktioner för ett konstruktivt program i solidaritet med tredje världen. Dessa fyra indiska impulser fick ett starkt inflytande på nordiska nya folkrörelser under 1960-talet. Nästföljande period 1970-1988 känneteckans av framväxten av en global miljörörelse där indiska inflytandet levde vidare från 1960-talet och sedan förnyades genom kontakterna med trädkramarrörelsen och Narmadarörelsen i Indien. Perioden 1988-2006 kännetecknas av fördjupning av kontakterna mellan Norden och Indien genom finsk-indiska utbytesprogram och People’s Global Action.

Studien är en omfattande fördjupning och komplettering på flera punkter med både foton och text av en tidigare artikel publicerad på www.folkrorelser.nu. Tyvärr var tiden kort vilket gjort att en del har getts lite stor plats medan särskilt tiden efter 1990 inte är så väl undersäkt.

Att arbeta med studien har lett till många goda upptäckter. Den förste svensken som träffade Gandhi i Indien var prästen Bertil Forsell. Han tog till sig Gandhis ickevåldsfilosofi. Senare fick han Viktoriaförsamlingen i Berlin som pastorat där han 1933 till han blev utkastad 1942 skyddade judar med Gestapo utplacerad mitt över gatan. Jag har också hittat berättelsen om hur Challi, från Gandhis fredsarmé startad av hans följeslagare Vinoba, lyckas lära fredaktivister och scouter hur man hanterar getingar på ett ickevåldssätt på ett läger om ickevåld i Norge 1958. Överallt stöter man på människor som inspireras av Indien och sedan gör goda insatser för en bättre värld.

Men det är inte bara de aktivister som fått indisk inspiration som lett till goda upplevelser. Också de som har hand om intressant material har varit till stor hjälp. Harald Björke i Norge har skickat snabba svar på alla frågor jag ställt och brev med utdrag ur böcker. Holger Terp som är drivande bakom Fredsakademiet i Danmark lät mig använda hans bildskatt med de kvinnliga danska missionärer och en journalist som var pionjärer i nordiskt och internationellt stöd till befrielsekampen i Indien. Björn Gustafssons fantastiska bildskatt från alternativrörelsen i Stockholm och FN-konferensen om miljö under tidigt 1970-talet fick jag också generöst använda. Varhelst jag vänt mig har jag alltså mötts av välvilja och intresse. Det har varit roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>