Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

- Gu` skal vi ej være usynlige, i kampen för välfärd

Lokal kamp för välfärden i Norden

Med Norge som föredöme tar nu kampen för gemensam välfärd nya tag i Sverige och Danmark. I Sverige samlades över hundra deltagare på ett möte för Nätverket Gemensam välfärd. Fler fackföreningar än tidigare deltog. Lovande var också de lokala nätverken som startat ett brett arbete med bostad åt alla, stopp för utförsäljning av sjukvården och kamp för kollektivtrafiken som gemensamma teman. Du kan läsa en rapport med foton från mötet på Kristianstadsbloggen.se eller läsa inläggen på konferensen och flera länkar till pressens kommentarer på www.gemensamvalfard.se

I Danmark tog kampen för välfärden stor fart förra året med en demonstration 17 maj där 80 000 deltog i manifestationer runtom i hela Danmark. Ett lokalt nätverk startade under hösten i Ålborg och 24 februari var det dags för ett möte för att starta netværket för ‘Hovedstadsregionen for Velfærd’. Ett 70-tal personer deltog på mötet i Nörrebrohallen.

Mest skratt enligt Dagbladet Arbejderen väckte en ironisk kommentar om vad en politisk professionell kommentator hade anbefallt att använda som metod i kampen på ett fackföreningsmöte – den politiska dagordningen påverkas bäst genom osynliga och informella forum.
- Gu` skal vi ej være usynlige, menade en röst i salen. Den tid när den professionella byråkratin inom media, partier och NGOer och fackföreningsrörelse tror att de kan väcka begeistring genom att hävda att samhället bäst påverkas genom deras osynliga oformella möten kanske har haft sina bästa dagar.

Konferensen fick en del kritik från golvet för att det handlade mest om vilket välfärdssamhälle man önskar och mindre om hur förra årets stora offensiv för att försvara välfärden kan drivas vidare. Arbejderen avslutar sitt referat av mötet med att citera den siste talaren:
- Nu har vi startet debatten om velfærdssamfundet, så mangler vi kun kampen, sagde den sidste tilhører, der fik mikrofonen.

Länkar

Mobilisering för fackliga rättigheter och gemensam välfärd 3-4 mars

http://www.gemensamvalfard.se

Referat av marsmötet för gemensam välfärd i Norrköping

http://www.kristianstadsbloggen.se/2007/03/10/ar-facket-pa-vag-att-enas-med-motstandarna-i-miljororelsen/

‘Hovedstadsregionen for Velfærd’

http://www.lo-storkobenhavn.dk/index.php?SiteID=41&PageID=213

Arbejderens referat av mötet

http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=39199&TS_ID=1&S_ID=1&C_ID=113

Nyhetsbrev mars 2007 från Nordjyder for velfærd.
http://www.sf-nordjylland.dk/velfaerd/marts_2007.htm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>