Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

Ungdomshuset och Norge

Rapport från folkrörelseresa till Oslo 12-13 april 2007

I Norge finns flera ungdomshus. För att undersöka intresset för en nordisk utredning om konflikten kring ungdomshuset i Köpenhamn gav jag mig iväg på en resa till Oslo som kanske slutar med ett möte i Trondheim.

Min bas för besöket var kontoret för Idébanken placerat på Akersgata 34 mitt i centrum. Idébanken är Norges och kanske även Nordens främsta experter på paktiska alternativ för miljö, granngemenskap och solidaritet med tredje världen. Här finns kunskap om hur betydelsefulla danska exempel varit för att inspirera övriga Norden för att människor lokalt ska sätta igång olika alternativa lösningar på ekologiska och sociala problem. Här finns också telefon, datorer, människor att fråga och allt annat man kan behöva när man ska få kontakter med folk i en stad.

Blitz ligger på Pilestredet inte långt därifrån. På långt håll syns Munchs målning Skriet uppförstorat på en tegelbrandvägg med budskapet riv inte Blitz undertecknat Arkitekthøyskolen bredvid. Blitz är en autonomt center i centrala Oslo bestående av tre hus och en bakgård väl inhägnad. Fasaderna är täckta av väggmålningar. Action speaks louder than words står målat i bästa grafittistil. Bilder hyllar kampen för Palestina, mot polisen och mot nazismen. Inne i lokalerna är det lika intensivt målat. Maskerade kvinnor i Chiapas är mest framträdande.

På en annan vägg med urklipp ur tidningar är det striden om Ungdomshuset i Köpenhamn som är helt dominerande. Stora bilder på aktivister som pressas till marken av stora poliser. I baren får man kunniga svar om vad som hände i Köpenhamn. Han som serverar de goda lunchmackorna med ett tjockt lager omelett på för 10 kronor var själv med därnere. Norrmännen höll på att inte komma hem. Det danska rederiet DFDS vägrade låta dem resa hem efter att de släppts ur häktet. Norska flygbolaget Braaten hade till slut förbarmat sig. Att åka igenom Sverige hade på något sett varit ett problem.

24 norrmän hade gripits under händelserna i Köpenhamn. Nästan lika många som de 26 svenskar som greps. Det märks på Blitz att de är tagna av det hela. Nu är vi enda ungdomshuset kvar i Norden menar barmannen. Jag invänder att UFFA i Trondheim och Kafe 44 i Stockholm finns också och jovisst det erkänner han. Men känslan av att stå ensam mot en fientlig omvärld finns där. Även Blitz har fått sin fortsatta existens ifrågasatt efter händelserna i Köpenhamn av Fremskrittspartiet som har en fjärdedel av väljarna bakom sig enligt flera opinionsmätningar.

Jag avnjuter min omelettmacka och får besked om ett namn på en person som är den som vet mer om ungdomshuset i Köpenhamn och lämnar mitt telefonnummer och en lapp om den nordiska utredningen. Foton kan jag efter ett tag ta av köket och väggarna men inte gästerna.

Hausmania är nästa anhalt för att undersöka norska intresset för Ungdomshuskonflikten. Här möts jag också av en välmålad brandvägg, denna gång i regnbågens alla färger som leder blickarna ner mot en öppen bakgård. Där högt över myllret reser sig en ställning med en svart fana överst som vajar lojt i vinden. Den jag är på jakt efter är Sjur Papazian som jag fått kontakt med i förväg via epost. Nu vill jag försöka se om han kan komma tidigare till ett möte på Idebanken som jag inbjudit till på sen eftermiddag. Jag söker mig ner på bakgården tillsammans med en tjej som också för första gången är här. Vi hamnar i en labyrint av irrgångar med prång på en bakgård med många smala vinklar i vrår och fullt med grafitti. Till slut vågar vi oss på att fråga och får svaret att kontoret inte är så lätt att hitta så det är bäst att den vi frågat följer med oss. Nu hittar vi äntligen in i huset, kommer upp genom olika trappor, förbi ett bibliotek och ytterligare vinklar och vrår för att så hamna på ett rökigt kontor. Här sitter tre tjejer och sköter ruljansen framför datorer och telefoner.

Sjur är uppenbarligen en person som inte är lätt att få tag på. Kunskapen om Sjurs förmåga att aktivt engagera sig för det han gör för stunden och glömma annat tycks vara utbredd. Men under tiden fixar tjejerna andra som kommer och frågar om vad saken gäller. Det blir snabbt ingående diskussioner om både ungdomshuset i Köpenhamn, i Norge och hur fel tilltron till tillväxt är som lösning på miljöproblemen. Min epost visar sig också var känd av andra på stället eftersom Sjur har spritt den. Hausmania tycks vara en plats där det kan finnas människor som kan bidra till att öka kunskapen om konflikter kring ungdomshus.

Med akademikerna har jag inte sån tur. Thomas Hylland Eriksen, professor i Socialantropologi är ute och reser men han har redan ställt upp i rådet för Nordiska ungdomshusutredningen och är ett namn flera jag träffar i Oslo ser positivt på. Hakon Lorentzen som också ställt upp i rådet får jag inte tag på under min korta visit. Men Knut Kjeldstadli tar emot på universitetet på Blindern. Han är framstående inom folkrörelseforskningen i Norge och ger många goda tips om var man kan få mer kunskap men är själv för upptagen för att hinna engagera sig i ungdomshusutredningen.

På Tronsmo bokhandel hittar jag en nyutkommen bok om ungdomshuset UFFA i Trondheim av Morten Haugdahl. Den är påkostad med många bilder och ett omfattande researcharbete bakom texten. Boken visar tydligt hur ett ungdomshus har upp- och nedgångsperioder och hur andan av att göra saker själv för verksamheten framåt både kulturellt och politiskt. Här finns tragiska händelser som en mordbrand, kök med god mat, replokaler och konserter, kontor för nyhetstjänster och olika föreningar för djurrätt. När det är kultur som dominerar är pressen lite nedlåtande positiva, när det är politisk kamp mot rasism, utvisning av kosovoalbaner och sociala nedskärningar med invasion av kommunfullmäktige som gäller är pressen upprört negativ. Efter många nedläggningshot och svåra tider har UFFA överlevt och mer därtill. Idag har UFFA varit en viktig motor i omvandlingen av en hel stadsdel dömd att bli industriområde och förslummat men nu förvandlat till en ekologisk och kulturell berikning av Trondheim. Kanske det är i Trondheim ett norskt seminarium om ungdomshuskonflikten i Köpenhamn och dess vidare sammanhang kan vara lämplig att ordna.
Tord Björk

Länklista

www.idebanken.no
www.blitz.no
www.hausmania.org
www.uffahus.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>