Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

3g. Islands lyckade vägran att pantsätta välfärden för att rädda bankerna

En del ekonomer som granskat Islands beslut att inte rädda några av de banker som stod på konkursens rand menar att detta var bra. Tvärtemot andra länder som pumpat in miljarder i sina banksystem för att hålla dem flytande valde Island att inte skydda borgernärerna av landets banker vars tillgångar hade blåst upp av spekulationsbubblor till 11 gånger bruttonationalproduktens värde.

Medan andra länder har använt termer som ”för stor för att falla” med hänvisning till finansiella jättar i behov av kapital för att hålla dem från konkurs, kan Islands beslut att låta sina banker falla ha varit klokare menar isländska tidningen Grapewine i en kommentar till en rapport från Bloomberg som granskat följderna av Islands beslut.

”Island gjorde rätt genom att se till att dess betalningssystem fortsatte att fungera medan borgenärerna, inte skattebetalarna, axlade bankernas förluster,” hävdar Nobelpristagaren Joseph Stiglitz, en ekonomiprofessor vid Columbia University i New York. berättade Bloomberg. ”Irland har gjort alla fel saker, i motsatt riktning. Det är antagligen den värsta modellen. ”

Ekonomiministern Árni Páll Árnason har också försvarat strategi och säger: ”Om vi hade garanterat alla bankernas skulder, skulle vi vara i samma situation som Irland.”

I Bloombergs analys konstateras att Islands ekonomi redan återhämtar sig. Bloombergs analys kan läsas här: http://www.bloomberg.com/news/2011-02-01/iceland-proves-ireland-did-wrong-things-saving-banks-instead-of-taxpayer.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>