Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

5b. COP15 rättegång

Domen mot de två talespersonerna Stine Gry Jonassen och Tannie Nyböe för Climate Justice Action tas upp i högre instans. Rättegången kommer hållas 26 och 30 maj samt 1 juni.

De fälldes för uppvigling till våld till fyra månaders fängelse därför de uppmanat till att tränga sig igenom poliskedjor med icke-våld. Domen är principiellt viktig då det innebär att Gandhiinspirerad civil olydnad inte bara kan fällas för ohörsamhet mot polis vilket är rimligt utan i framtiden också kan påstås vara våld och leda till fängelsestraff, t.o.m. som i detta fall när inget våld utgick från demonstranterna sida mot polisen trots polisens våldsamma attacker på demonstranterna. Det innebär ett grovt övegrepp på språket och att staten förstör möjligheten att lösa konflikter utan våld och istället väljer att trappa upp sina möjligheter att snabbare eskalera konflikter och kriminalisera folkrörelser.

Det finns möjlighet att protestera genom at ansluta sig till facebookprotesten där också det liknande fallet med de 9 aktivisterna i Reykjavik tas upp på http://www.causes.com/causes/567570-st-d-de-9-reykjavik-och-cop15-aktivisterna

Följ också frågan på Klimakollektivets hemsida: http://www.climatecollective.org/da/start

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>