Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

Naturbruksmöte i Ramsele 15 – 17 april

Thorsten Laxvik, värd för mötet i Ramsele diskuterar demokratifrågor på naturbruksmötet i Ransby i november 2010

Inbjudan till naturbrukskonferens i Ramsele 15-17 april 2011

Återta makten över maten och naturbruket!

En samlad kraft behövs för en rättvis omställning av jordbruk och skogsbruk som främjar en levande landsbygd i alla länder och hälsosam mat åt alla. Ett uppror för att rädda klimatet, skydda skogen och mot industrimaten där landsbygdens produktiva roll är central i samverkan med konsumenter.

Det är budskapet från bönder i Sverige och Brasilien, stadsodlare, skogsaktivister, miljö- och solidaritetsvänner från många organisationer samt aktiva i olika partier som i november 2010 samlades i Ransby i Torsby kommun i Norra Klarälvdalen. Grunden för mötet var uppropet Återta makten över maten och naturbruket framtaget av Miljöförbundet Jordens Vänner. Internationella gäster på mötet var aktiva i de jordlösas rörelse MST från Brasilien som verkar för ekologiskt jordbruk och en jordreform som utmanar stora jordägares och storföretagens makt. Du hittar mer information om mötet med texter och bilder i rapporten Utmarkshoppet – http://www.aktivism.info/nyhetsbrev/ny-rapport-fran-aktivism.info-utmarkshoppet.html.

På uppdrag av mötet i Ransby bjuder vi nu in till nytt möte för att driva en fortsatt kamp. Vi stödjer Matupproret, uppropen Skydda skogen och Återta makten över maten och naturbruket och verkar för att samla krafter bakom ett jordbrukspolitiskt program, hyggesfritt skogsbruk och klimatvänlig rättvis omställning av naturbruket.

Lokala värdar är bönder och landsbygdsutvecklare längs Ångermanälven som samarbetar i Nipakademin och i kooperativet Norrbete för att främja vidareförädlig av jordbrukets produkter lokalt i direkt samverkan med konsumenter i städerna. I programmet ingår arbetsmöten för att diskutera och planera samarbete, folkbildning, aktioner, kampanjer, kultur av olika slag och studiebesök kring mat, jordbruk, skogsbruk, landsbygds- och demokratifrågor. Internationella gäster är agronomen Marcelo Durão från MSTs nationella styrelse och Hugo Blanco, bondeledare från Peru och med i redaktionen för Lucha Indigena (Urfolkskampen). Medverkar gör också bönder från Förbundet Sveriges Småbrukare och NOrdbruK och lokala bönder från olika föreningar.

Mötet startar på kvällen 15 april och slutar på eftermiddagen 17 april på böndernas internationella kampdag som firas i hela världen. Deltagare kan anlända den 14 april och studiebesök och informationsmöten finns på dagen den 15.

Inbjudna är alla intresserade med särskild betoning på direkta producenter inom jord- och skogsbruk. Anmälan för deltagande i mötet kan ske till naturbruk (at) mjv.se. Kontaktpersoner är Dag Fredriksson (dag (at) fredriksson.gs, tel 0702-60 67 55) och Tord Björk (tord.bjork (at) mjv.se, tel 0738-44 68 50.

Väl mött i Ramsele och glöm inte ta med hoppet och viljan till en omställning till ett hållbart samhälle som värnar om naturen, alla människors lika värde och våra barns framtid.

För mötet i Ransby och Miljöförbundet Jordens Vänner

Dag Fredriksson och Tord Björk

Skriv också gärna på uppropen:
Återta makten över maten och naturbruket: http://www.mjv.se/2010/uppropet-aterta-makten-over-maten-och-naturbruket-skriv-pa-nu; Matupproret: http://www.camillasmatuppror.se/;
och från Skydda skogen: http://protecttheforest.se/upprop/

Tid: 15-17 april 2011

Plats: Ramsele i Västra Ångermanland i Sollefteå kommun

Anmälan: sker till naturbruk (at) mjv.se.

Deltagaravgift: 250 kronor som betalas på plats

Mat: Lokala värdar bjuder på en del måltider, se programmet. I övrigt mat till självkostnadspris.

Resekostnad: Miljöförbundet Jordens Vänner bistår med en pott för resersättning för dina reskostnader som överstiger 300 kr. Den är främst avsedd för dig som inte har möjlighet att täcka dina resekostnader genom en annan organisation eller dylikt. Max reseersättning är 1500 kr. Ansök senast den 25 mars; Biljetter ska vara bokade innan dess.

Boende: Se bilaga – kontaktperson: Lotta Karlström 070/548 62 45
Mat: vänligen meddela eventuell specialkost vid anmälan.
Transporter lokalt: Gunilla Carlson 070/214 08 81
Kulturprogram: Lena Krånglin: 070-240 88 11
Samordning: Thorsten Laxvik 070/520 07 61

Arrangörer:
Framtiden i våra händer, Latinamerikagrupperna, Miljöförbundet Jordens Vänner, NOrdbruK, Stödgruppen för MST, Fler är välkomna att ansluta.

Lokal arrangörsgrupp:
Nipakademin, Norrbete ek för, LRF Edsele, Rafna Gård ek för, Nämforsens Nipkor HB, Omställningsgruppen i Sollefteå, Naturskyddsföreningen i Sollefteå, Slow Food Jämtland, Älvräddarna, Ekologiska lantbrukare i Jämtland/Härjedalen, m fl. Fler är välkomna att ansluta.

Stödjande organisationer:
Rafnaslakt AB, Vuxenskolan, ABF, Studiefrämjandet., Ramsele företagarförening, Ramselebygdens utveckling AB, Svenska kyrkan i Ramsele/Edsele, projekt EnergYZer, Vänsterpartiet i Sollefteå m fl. Fler är välkomna att ansluta.

Program

Torsdag den 14 april

Ankomster

Fredag den 15 april

Kl 09.00 – 11.30. Samling kl 09.00 på Ramsele konferens- och forskarcentrum (fd SVAR) för Makten över maten – Presentation av handbok och diskussion om hur man kan påverka personal och beslutsfattare på skolor och kommuner att köpa in klimatsmart, etisk och hälsosam mat, Josefine Höijer, Latinamerikagrupperna.
Alternativt studiebesök enligt nedan:
Kotell Tjärnbotten – att förbinda stad med land. Värd Thorsten Laxvik.
Nämforsen – hällristningar, niprenoveringar och kossor med utsikt. Värd Nils-Erik Humlesjö.

12.00 – 13.00 Lunch på restaurang Utsikten i Ramsele.
13.00 – 16.00 korta presentationer av organisationer, projekt och idéer. Programmet fylls på varefter anmälningar kommer in, tiden delas mellan antalet medverkande.

Norrbete – gott, nyttigt och klimatsmart kött – jord.
Nyttig mat – Jenny Reimers från Nipakademin berättar om köttkvalitet, omega3 och 6 – jord.
Återställ fiskens vandringsvägar – Christer Borg, ordförande i Älvräddarna – vatten.
Den svenska skogen – bulk eller filé, fd massafabrikör Åke Wikström, aktiv i IVA och initiativtagare till Nipakademin, berättar om ett framtida skogsbruk – skog.
Jösse Lantmat, Britt Ryberg från Framtiden i våra händer berättar om ett projekt om att binda samman producenter och konsumenter kring kvalitetsmat – jord.
Den svenska skogsindustrins roll i Brasilien, representant för de jordlösas rörelse MST från Brasilien – skog.
30 kronor litern är bra för landsbygden – René Mårtensson från EnergYZer och Omställning Sollefteå – klimat.
Hållbara relationer – om hur man dödar eller upprätthåller demokrati i en förening – Nipakademins analysgrupp – demokrati.
Kooperativ vindkraft – Tomas Eklund från Skogsvind ek för – vind.
Kampen för moder jord och klimaträttvisa – Hugo Blanco, bondeledare från Peru och med i redaktionen för Lucha Indigena (Urfolkskampen)
Slow Food – Gert Andersson, ordf Jämtland och getbonde – om skillnaden mellan att ysta på fjällkomjölk och industrimjölk – jord?
Rekolådan – att prenumerera på grönsaker – Mari Ryberg – jord.

16.00 Registrering
17.00 Sollefteå kommun hälsar välkommen. Middag.
19.00 Öppning – presentationer – Åke Wikström från Nipakademin hälsar välkommen.
Kulturprogram: Ulrika Bodén med komp sjunger ur del lokala sångskatten.

Lördag den 16 april

09.00 Början på gemensamma diskussioner kring mötets fem huvudfrågor: Mat, jordbruk, skogsbruk, landsbygden och demokrati. Underlag är naturbruksuppropet, rapporten från föregående möte i Ransby samt fortlöpande inlägg på gemensam sändlista inför mötet.
10.15 Fika
12.00 Lunch – Snabba Nisses halstrade råbiff – Norrbete bjuder på hälsosamt kött. Grönsaktbuffé finns också.
13.00 Fortsättning, skogsbruksfrågan med inledning av internationell gäst från MST.
14.30 Fika
Fortsättning kring frågan om landsbygdens framtid och demokrati
17.00 Avslut på dagen
18.00 Avresa med buss till Skogsnäs där middag kan köpas.
19.00 Kulturprogram i Skogsnäs kulturhus
Budskap från de jordlösas rörelse MST i Brasilien och
Bonde- och urfolksrörelsen i Anderna.
Ett annat sätt att leva – filmen om Taråbergsbonden
Musik.

Söndag den 17 april – internationella bondedagen

09.00 Fortsättning på gemensamma diskussioner, hur går vi vidare?
11.00 Fika
12.30 Avslutande diskussion för det samlade mötet
13.00 Lunch– fisk från våra sjöar, älvar och hav skänkta av lokala fiskare.
14.00 Tid för eftermöten
16.30 Avslutning på eftermöten

Boenden i Ramsele:

Alla boenden har gångavstånd till konferensanläggningen. Från campingen och småstugorna är det en lång uppförsbacke. För karta över Ramsele: http://www.hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?vad=svensk+arkivinformation&var=ramsele&Vkiid=BW9A8SNVJLKd2%252fE7V8IJ8A%253d%253d&Vkid=3302986&isAlternateNumberResult=False

Hotell Renlyckan (enkelrum 650 – dubbelrum ca 1000 kr): 0623-10680.
Gröna Huset på Skogsnäskollektivet, hotell med enkel standard 22 km från Ramsele. För vidare information se: http://www.skogsnasgreens.com/
Bo på Lantgård i Ramneå 10 km från Ramsele, 500 kr per dygn inklusive lakan och frukost. Familjen Hansson hare ranchdrift med herefordkor 0623/20469 eller 070/036 66 63
På golvet i slakteriet – gratis boende för den som medtar liggunderlag och sängkläder. Dusch, toaletter och matsal finns. 700 meter från konferensanläggningen. Bokas av Thorsten Laxvik 070/5200761. (Ej i själva slakteriet utan i personalutrymmen! – plats för 15 pers)
Campingstugor vid älven och vid campingen – bokas av Annika 0623/10565, 070/567 02 00.
Privat logi Gunilla Fluur (Näsåker ca 30 km från Ramsele). Boka genom: 070/202 22 16.
Stiftelsen arkiv och kulturhus har tre enkla tvåbäddsrum för 350 kr/natt: 0623/71050.

One Comment

  1. [...] mer om de tidigare konferenserna här och här och titta på [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>