Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

En mycket gammal form av direkt aktion

Vad ska man göra med alla dessa massmördare som drar omkring i världen? George Monbiot har t.ex. utlyst ett pris på närmare 10.000 GBP till den som lyckas gripa Tony Blair, men hittills tycks ingen ha kunnat göra anspråk på pengarna. Möjligen hindrar hans gängmedlemmar folk från att ens försöka.

Och möjligen var det lättare förr. När de demokratiska revolutionerna 1848 slogs ner utmärkte sig en österrikisk general Julius von Haynau för särskild brutalitet och fick öknamnet ”Hyenan”. Efter sitt värv besökte han England och eftersom han var intresserad av öl besökte han ett då berömt bryggeri, Barclay & Perkins, den 5 september 1850.

Väl där angreps han av två ölutkörare som började kasta hästdynga på honom. Han försökte fly ut på gatan men där anslöt sig en grupp kolutkörare som rev sönder hans kläder och ryckte bort delar av hans magnifika mustasch under ropen ”ner med den österrikiska slaktaren” medan slaktaren själv försökte gömma sig i en tunna. När polisen kom dit, var han, som en krönikör uttrycker det, knappast i stånd att fortsätta sin semester.

Det finns till och med ett monument i London till minne av händelsen.  Om detta kommer att inspirera någon när den blodbestänkte kungen av Bahrein väntas till London inom kort får vi väl se då.

Den brittiske exdiplomaten Craig Murray har i alla fall lovat att försöka, maskerad till brittisk gentleman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>