Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

Folk i rörelse 2011/3 – 1. Motstånd ger möjligheter Göteborg 2011 10-12.6 och 16-20.6

Folkrörelserna blev avbrutna i Göteborg 2001 … nu återupptas samtalet på Hvitfeldtska gymnasiet 10-12 juni. Då stormade polisen den konferens där första temat var hur kan arbetar-, bonde- och miljörörelsen samarbeta.

Nu samlas vi åter för att diskutera lärdomar av Göteborgshändelserna, rörelserna och politikens utveckling sedan dess, finanskrisen och avvecklingen av välfärdsstaterna i Europa och hur kampen mot privatisering, orättvis handel, militarisering, EU, antifascism, klassförtryck och rasism kan föras idag. Tillsammans med konstruktiva lösningar genom rättvis omställning för gemensam välfärd och klimatet, filmer utställningar och mycket annat.

I slutet av januari gick Föreningen Aktivism.info ut med fråga om det fanns intresse för att ordna aktiviteter som satte politiken i centrum för tioårsminnet. Det tog först tid att komma igång med förberedelserna. Nu rör det på sig och det väl. Särskilt har Allt åt alla kommit långt och ordnat lokaler på Hvitfeldtska gymnasiet. Det har dessutom blivit två arrangemang i Göteborg.

Det ena 10 – 12 juni utgår från Göteborgsprotesterna med en mycket bred samling organisationer från Allt åt alla och Vänsterjuristerna till Jordens Vänner och Folkrörelsen nej till EU som arrangörer för olika punkter i programmet.

Det andra 16 – 20 juni är inriktat på framtiden och klimaträttvisa, krav som redan ställdes i demonstrationerna mot president Bush i samband med toppmötet mellan USA och EU 14 juni 2001.

Därmed är de drömmar som fanns om att få till stånd ett brett program om allt från lärdomar som rörelser kan dra av Göteborgshändelserna och till att blicka framåt på väg att bli verklighet.

Det finns fortfarande plats för att ordna fler aktiviteter för de organisatioenr som är intresserade på Hvitfeldtska gymnaiset. Hör av er till gbg2001.10@gmail.com1

Välkomna till Göteborg 2011!

Tord Björk
Föreningen Aktivism.info

1a. Konflikt ger möjligheter: Tio år efter GBG2001

Fredag 10 juni kl 17 till söndag 12 juni kl 17. Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Tio år efter EU-protesterna i Göteborg intar vi Hvitfeldtska igen!

Nu har  det  gått  ett  decennium  sedan  de  stora protesterna  vid EU-toppmötet  i  Göteborg  ägde  rum. Tio år fulla av politik och kamp som gett både vinster, motgångar och förändringar. Det är dags att stanna upp och se tillbaka. Att prata om vad vi har gjort och vad vi har lärt oss på det, men framför allt hur vi går vidare.

10-12  juni  samlas  vi  återigen… i  Göteborg  för  att försöka formulera vår gemensamma historieskrivning över de tio åren som gått. Ett årtionde som gett oss både  vinster  och  bakslag. Genom  debatter, föredrag, utställningar och diskussioner ska vi försöka beskriva de år som gått för att kunna hitta en väg framåt.

Planeringen pågår för fullt. Vi kommer väldigt snart presentera mer information och schema för helgen. Undrar du något redan nu eller har du något att bidra med kan du skicka ett mail till gbg2001.10@gmail.com eller skriva i eventet.

Välkomna till Göteborg!

/Förbundet Allt åt alla, Jordens vänner och Föreningen Aktivism.info

Exempel på programpunkter:

- Militariseringen av sociala strider.
- EU-motståndet idag och i framtiden
- Finanskrisen och avvecklingen av välfärdsstaterna i Europa
- Antifascismens 00-tal
- Bemanningshelvetet.
- Klasskamp och rasism
- Film för, av och om aktivister.
- Kampen mot EU:s privatiserings- och handelspolitik
- Tio år med SUF.
- Vänsterjuristerna
- Om jordbruk och miljö som en handelsvara.
- Förhållande mellan partier och folkrörelser efter Göteborgshändelserna.
- Tio år med Malmös autonoma
- Rättvis omställning för gemensam välfärd och klimatet

Utöver detta kommer större paneldebatter med intressanta gäster hållas på fredagen och söndagen. Det blir fotoutställningar, filmvisning och mycket annat. Se till att komma!

1b. Klimatsommar!

Torsdag 16 juni kl 11:00 – måndag 20 juni kl 17:00
Lexby hemvärnsgård, Partille, Sweden

Kom och delta på Klimatsommar Göteborg 2011! Ett klimatläger där folkrörelsen för en lokal och global omställning har en möjlighet att samlas och ta ytterligare ett steg framåt. Det kommer att vara ett fullspäckat program med föredrag, aktioner, workshops, musik och fest! Ta chansen att vara med och planera inför höstens arbeten för klimaträttvisa, energiomställning, mat, tillväxtkritik samt lokala och globala kampanjer med mera!

Håll dig uppdaterad om lägret på http://klimatsommar.wordpress.com/ och genom facebookgruppen ”Klimatsommar Göteborg”!

Arrangörer: Jordens Vänner tillsammans med Latinamerikagrupperna, Klimax, Studiefrämjandet med flera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>