Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

ETC ledare frågar Vad är en folkrörelse?

Joahn Ehrenberg skriver intressant om folkrörelser i ETC:

”Vad är en folkrörelse? Det här är ett ord som förstörts av pompösa historiska tal av en gammal makt som för 50 år sedan tappade folkrörelse­idén och blev statsbärande parti (Socialdemokraterna) och affärsrörelse (Coop, Fonus, Folksam). Eller av en idrottsverksamhet som förvandlats till aktiebolag. Eller av partier som förvandlats från medlems- till intresse­organisationer där anställning och ersättning blivit en självklarhet för ”arbetet” man utfört.

En folkrörelse är något som vill förändra, inte något som vill förvalta.

En folkrörelse är heller inget som ska bevara makt. Folkrörelser kan bara vara motmakt. Konsums progressiva roll i det gamla fattiga Sverige handlade om att man förändrade hela livsmedelsbranschen, Folkets hus roll var att man förändrade samtalet i samhället. Det är innehållet i rörelsen som betyder något, inte antalet medlemmar eller antalet miljarder i olika fonder. Den dagen en kooperativ rörelse börjar se sig som en affärsverksamhet som vilken annan, den dagen är den också det. Bara ytterligare en okritisk aktör.

Varje dag som jag ser Folksams skrapa (den ligger nära där jag bor) tänker jag på denna miljardorganisations misslyckande. Ett försäkringsbolag bland alla andra, hur patetiskt är inte det?

Folkrörelser är heller inget som kan lockas fram med lite smartness, de dör direkt om de aktiva märker att engagemanget inte ger något, att vi faktiskt inte får en annan värld eller annan sport eller annan demokrati genom deltagandet. Steget från folkrörelse till sekt är lika snabbt som steget från folkrörelse till affärsverksamhet.

En folkrörelse ger människor mer frihet därför att den utmanar marknaden och de som har pengarna och makten, den pressar tillbaka en arrogans hos de som faktiskt bestämmer och den hotar det lugn och ro som de som vill se oss som passiva mediekonsumenter drömmer om.”

Han tar upp som exempel det han själv håller på med, men utan att se det i storslagna termer:

”Är Egen El en folkrörelse? Nja, det får vi väl se. Nu är det 6 000 nyfikna som vill agera och bryta den passiva energikonsumtionen, några hundra har börjat, vart det hela tar vägen vet ingen. Det kanske blir en snål sekt som räknar kWh och hur mycket man själv tjänat? Eller en rolig kraft som tvingar kommuner och politiker att satsa lokalt och småskaligt i energifrågan för att göra oss mer ansvariga för våra liv.”

Hela ledaren här: http://dagens.etc.se/kr%C3%B6nika/upp-och-ner-f%C3%B6r-kullen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>