Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

Kommer dom att reagera underbart?

Den 21 januari 1919 angrep en styrka ur IRA bestående av Seán Treacy, Dan Breen, Seán Hogan, Séamus Robinson, Tadhg Crowe, Paddy McCormack, Paddy O’Dwyer, Michael Ryan och Seán O’Meara en dynamittransport i den lilla irländska byn Soloheadbeg och dödade två poliser. Som Dan Breen kommenterade efteråt:

Vi gjorde det avsiktligt efter att ha tänkt igenom saken och diskuterat den sinsemellan. Treacy hade förklarat för mig att enda sättet att starta ett krig var att döda någon, och vi ville starta ett krig, så vi avsåg att döda någon från polisen som vi såg som den främsta och viktigaste delen av fiendestyrkorna. Det enda vi beklagade efter angreppet var att det bara fanns två poliser istället för de sex vi hade räknat med.

Mick Collins, ledare för det irländska upproret, kommenterade den vildsinta brittiska hämnden med orden ”de reagerar underbart”.

Han hade orsak att glädjas. Som veteran från Påskupproret 1916 visste han att brittiska överreaktioner skulle fösa över den irländska allmänheten på upprorets sida. Dublinborna hade hällt pottor över upprorsmännen när dessa fördes bort till brittisk fångenskap, men när britterna började döda dem, och döda irländare som de misstänkte sympatiserade med dem, vände opinionen. När de överlevande frigavs något halvår senare behandlades de som folkhjältar.

Man kan undra om IS’ teatrala mord på fångade journalister har samma syfte som IRA:s aktion. Att få NATO att ”reagera underbart”. Överreaktioner från det hållet är ju lika vanliga som brittiska överreaktioner på Irland för hundra år sen – Irak, Afghanistan, Libyen…

Självutnämnda terroristexperter som inte vet mer än jag har inte haft några bättre och mer underbyggda teorier att komma med, så man kan alltid undra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>