Folkrörelsebloggen Rotating Header Image

IS, maffior och stater

Loretta Napoleoni är kanske en tvivelaktig teoretiker, men boken Islamiska staten  tror jag går längst hittills i försöken att förstå fenomen som IS: det handlar inte om religion, det handlar om statsbygge.

Fördelen med detta är att det har ett brett förklaringsvärde – på det viset kan vi förstå brutalitet oavsett om den pågår i Syrien, Libyen, Jugoslavien eller Liberia.

Det finns enligt den store folkrörelseteoretikern Charles Tilly ingen analytisk skillnad mellan en maffia och en stat. Det är bara det att en stat har kommit längre än en maffia i att vara oomstridd härskare över en värdbefolkning på vilken den profiterar genom att sälja beskydd. Alla stater i Europa har grundats av maffior – ”adel” som de kallade sig på den tiden. Men med tiden skaffade sig staten/maffian, på grund av folkligt motstånd och förhandlingar, allt fler gudfadersattribut och allt mindre gangsterbeteende, men skillnaden är en fråga om grad, inte art.

En stat beter sig därtill olika om den behärskar ett rikt territorium eller om den behärskar ett fattigt, säger Tilly. Har den gott om pengar, via sin beskyddsverksamhet, kan den köpa tjänster och visa viss generositet. Har den bara lite pengar tvingas den till mer brutalitet och tvång. Stater i Västeuropa kan t.ex. kosta på sig mer kompromisser med värdbefolkningen än stater i Afrika. På områden där normal ekonomisk aktivitet har brutit samman, till exempel på grund av IMF:s påtvingade strukturomvandlingsplaner eller av NATO:s ockupationsarmeer, tvingas maffiorna bete sig mycket brutalt för att driva in några beskyddspengar över huvud taget.

Och utan beskyddspengar kan de inte leva.

Det har historiskt sett varit otroligt svårt för folkligt motstånd att på kort tid få ett övertag över maffior/stater. Å andra sidan har det varit nästan omöjligt att hindra en långsiktig utveckling mot allt större säkerhet och allt fler rättigheter för folkmajoriteten, via motstånd och förhandlingar med maffiorna. I Europa började det redan med 900-talets fredsrörelse som satte press på maffiorna och tvingade dem bete sig fredligare.

Maffiorna lider nämligen av en strukturell svaghet: det blir inga pengar om inte folk är någotsånär nöjda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>